University of Essex – study abroad-semester i England 2023
Jeg har altid drømt om at komme på udveksling/udlandssemester/study abroad og hvad end det ellers kan hedde. I niende klasse og meget af gymnasiet var det college-livet og den amerikanske drøm, der træk, mens om tiden gik blev jeg mere og mere forelsket i England. De smukke grønne, bølgende marker, hvor stengærderne og de små huse skaber liv i billede, samt de mange gamle byer fyldt med små butikker og boghandlere fangede mit hjerte. Der var derfor meget lidt tvivl om min destination, da jeg endelig kunne begynde hele ansøgningsprocessen.
Valg af destination + forskellen på udveksling og study abroad
Til hverdag læser jeg min kandidat i statskundskab på SDU i Odense. Når man skal afsted på et udlandssemester, så er der en helt masse praktiske og faglige ting, der skal være på plads og jeg vil derfor altid forslå, at du taler med dit universitets internationale kontor og en studievejleder. I mit tilfælde gav det mest mening at komme afsted på 9. semester, da det gav mig 30 ECTS point valgfag – og så var der næsten frit valg på alle hylder, så længe det på en eller anden måde kunne komme til at handle om statskundskab.
Jeg gik i gang i rigtig god tid (ca. to år før) og der fandt jeg hurtigt ud af, at SDU ikke havde nogle særlige gode aftaler med universiteter i England – i hvert fald ikke hvis man læser en kandidat. Får hvis du vil afsted som et led i en dansk uddannelse, så kan det ske på to måder – udveksling eller study abroad. Udveksling sker gennem dit danske universitet og du ’bytter’ plads med en studerende fra det udlandske universitet. Det har den fordel, at du ikke skal betale for uddannelsen i udlandet, men du er begrænset af dit universitets aftaler og antallet af pladser (plus man skal ofte være ude i ret god tid). Et study abroad semester (eller et self-arranged udlandsophold) giver dig fuldstændig frihed, men kan dog komme til at koste en helt del penge, da du selv betaler for uddannelsen – og rejser du uden for EU, så er der heller ingen tilskud fra EU (Erasmus stipendium). Jeg endte med at vælge et study abroad ophold som jeg søgte igennem EDU (mere om det senere).
Valget faldt på University of Essex (UoE) af flere grunde. Først og fremmest havde de et hav af relevante fag for mig + deres faglige niveau inden for statskundskab er meget højt. Hernæst var det til at betale for britiske standarder. Til sidst, var jeg rigtig glad for beliggenheden, da der både var natur og hygge, men kun 1,5 time med tog til midten af London.
Om ansøgningsprocessen og EDU
Jeg fik hjælp til min ansøgning igennem EDU (https://edu-danmark.dk/), der er et dansk firma, der hjælper danskere afsted på uddannelse i udlandet. Deres hjælp er gratis, da de bliver betalt af deres partneruniversiteter – dette betyder dog også, at de kun hjælper med en række af udvalgte universiteter, men listen er ret langt.
Min ansøgningsproces startede i september 2022, hvor jeg smuttede en tur til København for at deltage i EDU Days, hvor EDU præsentere de fleste af deres partneruniversiteter, så man kan komme og snakke med dem. Jeg havde allerede læst en del om de forskellige muligheder hjemmefra, men jeg forsøgte at snakke med mange forskellige, hvis nu det viste sig, at et andet land var mere interessant. Her forelskede jeg mig lidt i University of Auckland (jeg har en stor kærlig til New Zealand efter jeg rejste rundt i landet i 2018), men i sidste ende vandt England.
Nogle dage efter messen skrev til jeg EDU og sagde, at jeg ønskede at søge om en plads på UoE, men det viste sig, at jeg var i meget god tid, så udover lidt praktiske dokumenter, så skete der faktiske ikke særligt meget før februar 2023. Det var lidt nervepirrende at gå og vente, da de af mine studievenner, der havde søgt igennem SDU allerede var begyndt at få svar (men det er en helt anden proces og med helt andre deadlines). I mellemtiden var jeg begyndt at indsamle relevante dokumenter, anbefalinger til legater og var begyndt legatansøgningen.
I slutningen af marts var der deadline for ansøgningen til UoE. Det var en blanding af et ansøgningsskema som EDU hjalp med, samt en motiveret ansøgning i form at et ’Personal Statement’ på 500 ord. Man har altid lidt nerver på når man sender sådan noget afsted, men min kontaktperson fra EDU var meget positiv, så jeg var ret optimistisk. Efter meget ventetid (åbenbart mere end normalt) fik jeg d. 19. maj 2023 et tilbud fra UoE om en plads på efterårssemesteret 2023!
Herefter gik den næste tid med at få forhåndsgodkendt fag på SDU, finde bolig i England, vælge fag i England, bestille fly og alle mulige andre praktiske ting. Her var EDU igen en stor hjælp, da jeg fik en fin to-do-liste fra dem og så var det bare at gå i gang fra en ende af. Jeg var afsted i under seks måneder og derfor krævede det ikke et specielt visum til UK, men skal du læse et helt år/en helt uddannelse, så er forholdene noget anderledes og det skal man huske at sætte tid af til.
Omkostninger
Det er dyrt at tage på study abroad ophold – det er der ikke nogen vej uden om. Men for mig har det været absolut hver eneste krone værd og jeg fortryder ikke nogen af de penge jeg har brugt. Jeg har nedenfor indsat et billede af mit forventede budget. Jeg tror ikke helt det har holdt, men jeg har ikke haft nogen interesse i at tælle efter.
Udgifter
Uddannelsesafgift: Dette er prisen for selve undervisningen og kommer til at være den største økonomiske post. Det svinger utroligt meget fra land til land og fra universitet til universitet. Selv endte jeg med at betale 48.701 danske kroner.
Bolig: Hvad det koster at bo i udlandet er igen meget varierende. England var dyrere end forventet, men ikke nær så slemt som hvad jeg har hørt om i USA og Australien. I England betaler man per uge og jeg endte med at komme af med 19.400 kroner for 13 uger – altså omkring 6.500 kroner pr. måned. Hertil sad jeg i den lidt uheldige situation, at jeg også havde en lejlighed sammen med min daværende kæreste i Danmark, så jeg måtte også lige betale huslejen der. Det tog ret hårdt på økonomien, så jeg vil stærkt forslå at forsøge at undgå det.
Flyrejser: Transporten til England var ikke så slem, da Ryanair flyver billigt til Stansted lufthavn, der er den nærmeste af Londons lufthavne til UoE. Selvfølgelig betaler man en del for indtjekkede kufferter osv., men jeg betalte langt mindre end mine venner fra Tyskland og Schweitz. Jeg var et smut hjemme i Danmark i november for at deltage i min søsters 30-års fødselsdag og her kom jeg af med kun 450 kr. for en returbillet med Ryanair.
Aktiviteter, sjov og spas, transport, underholdning og alt det der: Det var her budgettet nok skred en del for mig. Jeg havde det bare mega sjovt og det kostede en del penge. Hjemme i Danmark, der bruger jeg meget tid hjemme og på at arbejde, men det var jo ikke lige frem tilfældet her. Weekendture, cafébesøg med venner, mad på campus, alt for mange besøg i diverse boghandlere osv. løber op – så sæt dit budget noget højere end du forventer (men igen – jeg fortryder det bestemt ikke).
Indtægter
Opsparing: På budgettet står der 35.000, men jeg havde reelt 65.000 – jeg håbede bare på, at jeg ikke skulle bruge dem alle sammen (men de fleste af pengene røg afsted).
SU: Du kan få din SU med, så det er jo dejligt, men det meste af det gik til huslejen og faste udgifter i Danmark.
Udlandsstipendium: Hvis du selv betaler din uddannelsesafgift, så kan du søge om et udlandsstipendium. Dette gøres igennem SU.dk og er ret lige til. Jeg endte med at få 25.300 kr. og det er der omkring de fleste ender.
Legater: Ja, jeg søgte 11 forskellige legater, var ude i god tid og alt det der, men endte med at få nul kroner. Jeg aner ikke hvad der gik galt, da jeg normalt synes jeg er rimelig god til at skrive ansøgninger. Problemet er også lidt, at man ikke får noget feedback og mange af legaterne var måneder om at sende svar ud, så det var svært at tilpasse. De fleste af mine venner fik heller ikke mange penge ud af det. Jeg synes man skal søge, men lad være med at sæt budgettet efter det.
SU-lån: Jeg endte med at tage et specielt SU-udlandslån, der kun kan tages i forbindelse med et ophold i udlandet. Man kan låne beløbet på uddannelsesafgiften minus udlandsstipendium, hvilket i mit tilfælde betød 22.071 kr. Det gav noget luft i økonomien og betød også, at jeg ikke var helt flad, da jeg kom tilbage til Danmark.
Om UoE
University of Essex har tre campusser – det største i Colchester og de to andre i Southend og Loughton. Jeg var i Colchester, så jeg kan ikke rigtig sige noget om de to andre. Som navnet antyder, så er alle tre byer beliggende i Essex County. Der er omkring 18.000 studerende fordelt på de tre campusser og en tredjedel er internationale studerende. Vi var nogle stykker, der jokkede med, at det var næsten umuligt at møde briter til undervisningen (i hvert fald på kandidatniveau), da næsten alle var internationale studerende.
Universitetet ligger i toppen når det kommer til political science (statskundskab) og det synes jeg bestemt jeg kunne mærke. Niveau var i top, der var god hjælp og hente, holdene var små og det er generelt fremragende undervisning. Jeg hørte lidt mere varierende holdninger fra folk, der ikke læste samfundsfaglige fag. Jeg havde fire fag: Justice & Equality, Comparative European Politics, Introduction to Global Health og Migration: theories and selected issues. Justice & Equality og Migration var begge helt fantastiske fag – det kunne ikke være blevet bedre. Det var den slags fag, hvor man virkelighed bliver ked af det når den sidste forelæsninger er over. J&E var diskussionsbaseret og selvom timerne lå fra 16-18, så var energien altså høj. Migration var mest undervist af Carlos, men der var også nogle gæsteforelæsere og man kunne virkelig mærke, hvor meget alle brændte for faget! Jeg begyndte hurtigt at overveje om man skulle tage en kandidat i enten politisk teori eller migration på UoE. Comparative European Politics er ikke mit drømmefag ift. indhold, men underviseren var rigtig god, så jeg endte med at blive ret glad for mit valg. Intro to Global Health havde jeg rigtig høje forventninger til og det var det eneste ikke-samfundsvidenskabelige fag jeg tog, men i praksis var det ikke voldsomt godt. Der var flere undervisere på, men den fagansvarlige talte med så meget accent, at jeg næsten ikke forstod hvad hun sagde (på trods af, at mit engelsk er godt). Mange af mine medstuderende forstod jeg heller ikke et ord af, så det var sådan set umuligt for mig at lave gruppearbejde. De andre lavede heller ikke rigtig deres ting og niveauet var for lavt for mig – det var helt klart ikke designet til en som læser statskundskab, da de fleste havde en sundhedsfagligbaggrund. Jeg burde nok havde skiftet til et andet fag, men ja, sådan er det.
Campus lå lidt uden for byen, men det betød også, at det hele var samlet et sted og der var altid rigtig meget gang i den. Hvis man gik og kede sig, så var det i hvert fald ens egen skyld. Al fra on-campus barer og diskotek til faglige oplæg til kæmpe sportsanlæg og alt det ind i mellem. Min ven Jannis og jeg kæmpede os igennem alle spisestederne (som dog ikke var den helt store gastronomiske oplevelse), vi var til gæsteforelæsninger, jeg spillede basket og badminton, købte lokale bagværk når der var marked hver torsdag, var på tur til Canterbury med Essex Travel Society og alt muligt andet. Der var også study-abroad specifikke aktiviteter, samt Facebook-side og WhatsApp-gruppechat (her mødte jeg Jannis som jeg brugte det meste af min tid sammenmed). UoE er kendt for at have en af de bedste studenterforeninger (Student Union – SU) i landet og de er dem, der står for alt det sociale på universitet. Så hvis du er bange for ikke at få nogle venner eller kede dig, så skal du bestemt ikke være det.
Støtte fra uni
Der er så meget støtte af hente fra UoE – både før, under og efter dit ophold. Der er selvfølgelig diverse sociale og trivelsevents og -grupper, hvis man har brug for det. Men de tilbød også gratis fag inden for alle mulige akademiske ting som fx Academic English Writing eller English Grammar. Jeg stod også i den trælse situation, at jeg måtte blanke en af mine eksaminer fra UoE pga. en masse personlige omstændigheder og jeg har fået så meget hjælp fra study-abroad kontoret – stort tak til dem!
Bolig
Der er to kategorier er boligmuligheder: on-campus gennem Essex eller egen lejlighed du selv finder.
On-campus var den mulighed jeg valgte. Til dels for nemheds skyld, men også da jeg ønskede at bo sammen med andre studerende. Der er en del forskellige komplekser man kan bo i og de varierer alle i pris, type af værelser, samt hvem der må bo der. Selv var jeg postgraduate student (kandidatstuderende) og nogle af boglighederne er kun for bachelorstuderende – men da de normalt er meget unge i England, så gjorde det mig bestemt ikke noget. Jeg valgte The Meadows som min første prioritet og jeg endte også med at bo der – mere specifikt Conway 4.21 (lejlighed 21 på 4. sal). Det er et premium værelse, hvilket vil sige, at man har en lidt større seng, samt eget badeværelse (jeg var rigtig glad for at havde mit eget badeværelse). Hertil var der delt køkken mellem de seks studerende i hver lejlighed og fællesområderne blev gjort rent hver uge. Badeværelset var ikke særligt stort, men ellers var det et helt fint værelse og jeg havde det jeg skulle bruge. De mindre gode ting var, at der ikke var noget fælles sted at opholde sig udover spisebordet i køkkenet og et fælleslokale som lå en anden bygning – ingen af stederne var særlig hyggelige. Hertil skal man selv have alle sine ege køkkenting og soveting og der er bare nogle lidt trælse penge at bruge. Jeg endte selv med at komme i kontakt med en af dem, der skulle bo i min lejlighed efter jul og jeg gav ham alle mine ting gratis – så skal du afsted i forårssemesteret, så kan det være værd at forsøge sig med.
The Meadows ligger ikke helt på campus, men der er max 5 minutter på gåben før du rammer de nærmeste universitetsbygninger og 15 min hen til biblioteket. Til gengæld var man lidt tættere på byen og på Tesco (det største supermarked), så det passede mig rigtig fint. Jeg er vant til en god cykeltur ud til SDU, så jeg nød gåturen.
For mig var der mange fordele ved at bo på campus. Man var tæt på universitet og der boede rigtig mange andre internationale og study abroad studerende. Hertil inkluderede det indboforsikring og 24/7 security. Der var heller ikke noget depositum.
Du kan læse meget mere om det på UoEs hjemmeside: https://www.essex.ac.uk/life/accommodation/campus
Ønsker du ikke at bo på campus, så kan du forsøge at finde en lejlighed eller et værelse. Dette vil formentligt være inden i Colchester eller mellem campus og Colchester. Jeg har ingen personlige erfaringer med det og alle mine venner boede også på campus, men nu kan læse mere her: https://www.essex.ac.uk/life/accommodation/off-campus
Gode tips
Et sidste godt tip inden du tager afsted er at købe et rail card – jeg fik mit gennem trainline-appen, men det kan sikkert også købes andre steder. Mit kostede £30 for et helt år og giver 1/3 rabat på togrejser, så det betaler sig meget hurtigt ind. Hertil kan du købe returbilletter i stedet for enkeltbilletter og det kan du også spare mange penge på. Jeg snakkede med folk, der betalte £40-50 pr vej til London, mens jeg ofte kom afsted med £20-25 for en returbillet. Læs mere om det her: https://www.thetrainline.com/trains/great-britain/railcards
Hvis du overvejer at tage ud i verden og studerede – om det er udveksling, study abroad eller måske en hel uddannelse – så kan jeg kun tale godt om det. Det var virkelig en once-in-a-lifetime oplevelse og jeg fortryder ikke et sekund.