En tur rundt i den britiske boghimmel – must see som bogelsker i Sydøstengland og Essex

Jeg elsker bøger, og jeg elsker at kigge på bøger – og de sidste tre måneder af 2023 har jeg boet i Colchester og rejst meget rundt til de omliggende byer. Jeg har her samlet alle de bedste bogoplevelser, jeg indtil videre har haft i England.

Waterstones (flere lokationer)

Waterstones er (vist nok) den største kæde af boghandlere i England, og her får man virkelig en bogoplevelse, der ikke kan sammenlignes med noget i Danmark. Hertil er bøger i England bare ufatteligt billige (ca. £10-15 for en paperback og £15-20 for en hardback), så det var en drøm for mig, første gang jeg satte benene i en Waterstones. Mine top tre Waterstones er:

Waterstones Oxford:

Butikken ligger midt i byen i den smukkeste fem-etagersbygning fyldt med bøger og en café – så man behøver sådan set slet ikke at forlade stedet (hvilket de fleste større Waterstones har). Der er så mange bøger, at jeg slet ikke ved, hvad jeg skal gøre af mig selv. Bog og Idé virker helt til grin sammenlignet med Waterstones. William Baker House (som bygningen hedder) blev bygget i 1914, og jeg synes virkelig, at Waterstones har respekteret historien. Du kan læse mere om historien bag bygningen her: https://www.oxfordhistory.org.uk/broad/buildings/south/00_baker.html

Waterstones Cambridge:

Min helt klart favorit Waterstones. Jeg synes, at butikken havde en god balance mellem antal af bøger og overskuelighed – hertil var der også en stor samling af filosofibøger, hvilket er min yndlingsafdeling. Igen er butikken placeret super centralt og med en indgang, der gør, at man ikke misser den. Virkelig et besøg værd, hvis man er i Cambridge.

Waterstones London (Piccadilly):

Man kommer aldrig udenom Europas største boghandel, hvilket er Waterstones ved Piccadilly Circus midt i London. På deres Instagram skriver de selv, at de har otte mil boghylder (næsten 13 km), så der er virkelig noget for en hver smag. Hvis man har en kærlighed for arkitektur, så er jeg også sikker på, at man kan sætte pris på denne bygning fra 1930’erne. Den var oprindeligt bygget som en herretøjsbutik, og indenfor kan man stadig se de originale trapper og lamper. Havde jeg haft mere bagageplads, så tror jeg endnu ikke, at jeg havde forladt bygningen.

Daunt Books (flere lokationer)

Daunt Books er en række af uafhængige boghandlere i England (hvad end det så helt præcist betyder). Selv besøgte jeg deres lokation i Marylebone i London. Udvalget af bøger var ikke helt mig, og her shopper jeg hellere i Waterstones, men butikken i sig selv er virkelig et besøg værd. Det føles mere som et gammelt bibliotek end en boghandel, og mange af bøgerne er sorteret efter lande, hvilket er en fed og anderledes måde at finde nye bøger på.

Du kan se mere om butikkerne på deres hjemmeside: https://dauntbooks.co.uk/

Little Red Lion Bookshop (Colchester, Essex)

Colchester er en mindre by på størrelse med Odense, der ligger en times tid med tog fra London. Jeg besøgte byen en hel del gange, da jeg læste på University of Essex, der ligger lidt uden for byen. På High Street midt i byen ligger den lille, men super charmerende, boghandel Little Red Lion Bookshop. Butikken er ikke kæmpestor, men byder på alle slags gode bøger fra gulv til loft. Hertil har de også en ret stor afdeling med børnebøger. Butikken har været der siden 1978 og arrangerer en række af månedlige bogklubber.

Deres hjemmeside er at finde her: https://www.redlionbooks.co.uk/

Cambridge University Press Bookshop (Cambridge)

Er du en tur i London, så er Cambridge virkelig et besøg værd – og hvis du alligevel er i Cambridge, så du nødt til at gå forbi Cambridge University Press Bookshop. Butikken sælger mest af alt faglitteratur, men også en del bøger, der er mere populærvidenskab end lærebøger. Det er verdens ældste forlag, og butikken er UKs ældste boghandel, da den har været der siden 1581! Dog har det ikke altid været en COP-boghandel, men butikken har været ejet af forskellige personer i gennem historien. Butikken ligger på Trinity Street, der er en af byens centrale gader, så det er svært at misse butikken. Universitetsboghandler har altid haft en særlig plads i mit hjerte, da jeg elsker faglitteratur (de fleste danske universiteter har også deres egne boghandler!), men selv hvis det ikke er din kop te, så burde du stikke hovedet indenfor.

Deres hjemmeside er at finde her: https://www.cambridgebookshop.co.uk/

Blackwell Bookseller (Oxford, men har også andre lokationer)

Første gang jeg hørte om Blackwells var for 10 år siden, da jeg første gang læste A Discovery of Witches af Deborah Harkness (en serie, der senere skulle blive min yndlings), da hovedpersonen ofte spiste sin frokost i den lille café inden i butikken – så det var en smule surrealistisk selv at være der. Butikken er opdelt i to bygninger, men de ligger nærmest overfor hinanden på Broad Street. Husk at gå ind i den med den blå facade, da det er her, du finder de fleste bøger – den anden afdeling har mere musik og nipsting. Butikken har eksisteret siden 1879, og den første butik er den i Oxford.

Deres hjemmeside er at finde her: https://blackwells.co.uk/bookshop/home

The Works (flere lokationer)

The Works er en kæde af discountbutikker i UK, der sælger lidt af hvert – bl.a. bøger. Det er ikke her, du finder den vilde shoppingoplevelse, alle de unikke bøger eller specialudgaver. I stedet finder du bøger til helt absurde lave priser. I dag (d. 29/2) har de eksempelvis 3 for £6 af udvalgte fiktion og ikke-fiktionsbøger, og ellers finder du mange bøger til £3-7. De har især krimier, romancer og, hvad end der er trendy på TikTok i øjeblikket. Butikken er et besøg værd bare for at se bøger til så lave priser.

Deres hjemmeside er at finde her: https://www.theworks.co.uk/c/books

British Library (London)

Er du mere til at kigge på bøger end at købe dem, så er der heldigvis ikke mangel på biblioteker i England. British Library er Englands pendant til Det Kongelige Bibliotek i København og byder derfor på alle former for litteratur. Der er fire ting, man kan se på BL: selve biblioteket, den gratis udstilling, den ikke-gratis udstilling og butikken.

Selve biblioteket byder på et hav af læsesale, men det kræver et lånerkort at komme ind. Jeg tror ikke, at det er så besværligt at få, men jeg synes ikke, det var det værd, når der er så meget andet. Dog er der en lille café, offentlige områder, gratis skabe til opbevaring og en del mere, der ikke kræver lånerkort. Deres gratis udstilling (Treasures Gallery) er den største grund til at besøge biblioteket. Den byder på nogle af Shakespeares originale værker, smukke bøger fra hele verden og meget mere. BL siger selv, at det er deres største værker, der er på udstilling. De har hertil altid en udstilling, der koster lidt at komme og se. Denne udstilling skifter – i øjeblikket (marts 2024) er der en, der hedder ”Beyond the Baseline: 500 years of Black British Music”. Da jeg var der i november 2023, omhandlede den fantasy. Til sidst har de en skøn museum/biblioteksbutik. Jeg har en kærlighed for sådan nogle ’giftshops’, og når mange af tingene så er med bogtema, så går det altså helt galt for mig. Bestemt et besøg værd på vej ud.

Se mere på deres hjemmeside: https://www.bl.uk/

Bodleian Library (Oxford)

Bodleian Library er det samlede navn for Oxford Universitys fælles biblioteker (alle de forskellige kollegier har nemlig også deres egne). Fordi det er universitetsbiblioteker, der er i brug, så kan man ikke bare gå ind uden en rundvisning. Mine venner og jeg bookede en 60 minutters rundvisning, der fik os også igennem the Divinity School (hvor dele af Harry Potter er optaget) og Duke Humprey’s Library (hvor der også er dele af HP, der er optaget + min yndlingsbogserie The Discovery of Witches). Vi var afsted på en søndag, hvilket helt klart er at foretrække, da biblioteket så var lukket for studerende, og vi behøvede dermed ikke at være super stille. Bygningerne er utroligt smukke, og mange af bøgerne på hylderne var +400 år gamle, så selv hvis du ikke er til bøger, så er det stadig en historisk oplevelse. Det var helt klart en af de bedste aktiviteter, jeg var på i de tre måneder, jeg boede i England.

Tips til bestilling af rundvisning: Åbenbart bliver billetterne først frigivet på selve dagen, så bliv ikke ked af det, hvis det ser booket ud online – bare prøv i løbet af morgenen/formiddagen på dagen. Den længste tur på 90 minutter er kun onsdag, lørdag og søndag.

Se mere og book rundvisninger på deres hjemmeside: https://visit.bodleian.ox.ac.uk/tours







Wren Library (Cambridge)

Wren Library er en del af Trinity College. Det er gratis at komme ind, men til gengæld er der meget begrænsede åbningstider, da det bliver brugt til forskning. Der er heller ikke særligt meget at se udover nogle få værker, der er sat frem. Men hvis du alligevel er en tur i Cambridge (som du virkelig burde være), så vil jeg stadig foreslå at stikke hovedet ind forbi. Da jeg var der, så jeg blandt andet en 2. udgave af Newtons The Principia med alle hans håndskrevne noter i og en original udgave af Winnie the Pooh – jeg var helt oppe at køre over The Principia resten af dagen.

Se åbningstiderne her: https://www.trin.cam.ac.uk/library/wren-library/

Brugte bøger i Rochester (Baggins Book Bazaar)

Hvis du kommer en tur forbi Rochester (eventuelt på vej til Canterbury), så vil jeg foreslå at stoppe ved Baggins Book Bazaar. Butikken ligger på High Street og er tæt på Rochester Slot og Rochester Katedral, så der er fin grund til at stoppe i byen. De reklamerer selv med at være den største secondhand boghandel i England, og det tør jeg godt tro på. Jeg nåede selv ikke butikken rundt og endte heller ikke med at købe noget, men butikken var en oplevelse i sig selv.

De har overraskende nok en hjemmeside, der kan findes her: https://www.bagginsbooks.co.uk/

Forrige
Forrige

En mærkelig smuttur til Atlanta, Georgia (USA)

Næste
Næste

Den portugisiske Camino – fra Porto til Santiago de Compostela